Levensloopbestendige woningen te Overloon

"Vergrijzing is geen bedreiging, maar juist een kans wanneer je je er op aanpast", aldus wethouder Ronnes van de gemeente Boxmeer tijdens de feestelijke start bouw in Overloon.

Met deze uitspraak doelde Ronnes op de bouw van tien nultreden woningen door woningcorporatie Mooiland aan het Kerkpad en de Derpshei in Overloon. De woningen krijgen alle voor in de toekomst belangrijke voorzieningen, op de begane grond. Hierbij moet je denken aan de woonkamer, keuken, sanitair en slaapkamer. Daarnaast is op de verdieping nog een extra slaapkamer en bergruimte aanwezig.

Mirjam Kräwinkel, directeur Mooiland, roemde de samenwerking tussen gemeente, omwonende en de toekomstige bewoners. "Dankzij de gezamenlijke inzet en het constructief meedenken, kunnen we vandaag officieel starten met de woningbouw van deze toekomstbestendige woningen."

De nieuwbouw in Overloon is onderdeel van het totale plan Loonse Hoven, waar Mooiland nu 40 huurwoningen in eigendom heeft. De eerste plannen zijn al langer geleden gemaakt, toentertijd door PanteinWonen. Naast de fusie van PanteinWonen met Mooiland, zijn er ook wijzigingen doorgevoerd in de wet- en regelgeving van corporaties, waardoor deze oude plannen niet meer konden worden uitgevoerd en nieuwe plannen gemaakt moesten worden. Inmiddels is Mooiland sinds vorig jaar, gestart met de realisatie van de nieuwe plannen. De eerste fase, het verbeteren van 16 appartementen, is eind 2013 succesvol afgerond. 

Wanneer de tien nultreden nieuwbouwwoningen opgeleverd zijn, wordt er aansluitend gefaseerd gestart met woningverbeteringen aan de laatste 24 bestaande woningen. De woningen zijn gebouwd medio jaren zeventig en zijn aan vernieuwing toe. Naast de te nemen energiemaatregelen en vernieuwing aan de buitenkant, wordt ook de binnenkant aangepakt. De badkamer wordt vergroot, er komt een tweede toilet en een nieuwe keuken. De huidige huurders zullen voor deze woningverbetering tijdelijk uit hun woning moeten. Als tijdelijke huisvesting worden hiervoor de nieuwe nultreden woningen gebruikt. Wanneer uiteindelijk alle verbeteringen zijn gerealiseerd, voldoen de woningen weer aan de eisen van deze tijd en zijn ze toekomstbestendig voor de komende 40 jaar.

 

Ede, 07 juli 2014 - Mooiland

« Terug naar de vorige pagina